Saturday, December 31, 2011

12.12.12



bismillah...

cliche' kot topic utk post kali ni.. new year! 2012!
expected already kan?? hoho.. nevamind. gist ak tetap berbeza!!~


actually aku nk share something y for a very long time ak dah simpan..
tp rase2 almost all gurl friends pioneer batch MD UKM-AUCMS pon dh taw bende nih.. hakhak..

huh??? pebende???


its about 12.12.12....

TAPI!!!!!!!!!

malu ah nk share...
haha okay cm sengal!!

12.12.12.... for me its a very special date.. since aku mmg minat number 12... pergh.. kuno kan? 0_0 nevamind!


ok 12.12.12 ni actually target aku set mase form 4 utk kawen! haha yup. no joking. kawan2 sume gelak coz pk ak ni sangap nk kawin.. hahaha. (ok word ni cik syafiqah y aja!)

lagi pulak dulu ak mna pk nk amek medic. (ok actually xpenah pon terpk.. past spm br decision tu dibuat. hukhuk. ok, sad story taruk tepi..)

dlu aku pk nk amek anything related to kimia je.. mungkin jadik chemist je ke or simple2 sudey la.. so ak pk bajet2 dlm 21/22 tahun tu dh abes blaja lah KOT (fikiran dak f4 kot! mna tau diploma ke degree ke mende)..

neway, mula2 target ni maen2.. pastu dia jd serius.. f5,meleret even smpai pre-medical year.. lepas tu agak lama jgk la aku pgg. smpai end of 2nd year xsilap.. bajet2 serius la nk kawen 12.12.12... (hahaha. terasa betapa kesengalan diri sndiri).

the worst part is aku xde terfikir pon pasal the other person. mungkin aku fikir jodoh tu jatuh dr langit kot..

haha no la actually aku sedar setiap org tu mmg Allah dah tetapkan jodohnya.. cuma masa dan ketikanya je kite tak tau bila dia nk muncul.. mungkin di dunia dan mungkin di syurga.. atau kedua2nya... AMIN! ;)

neway, for all the moment i've been having this "impian 12.12.12" (haha ni nama aku bagi sendiri ok! ;P), aku sedar y tak perlu nk mencari dan 'menyimpan' lama2 dalam hubungan y tak halal coz Allah dah mention 'jgn MENDEKATI zina!'.. Allah didn't mention 'jgn BUAT zina" coz why??? hubungan y tak halal tu syaitan SANGATTT suka! sikit2 lama2 jadi ?????.......

so if berada dlm hubungan y Allah tak redha b4 marriage pastu berdoa rumah tangga y diredhai dunia akhirat.. hmm think by urself lah eh? wallahualam..

sbb tu in my point of view, bila kita rasa kita dlm fasa btol2/otw dah bersedia, mentally, physically, financially etc.. time tu start mencari.. xyh ler nk simpan 2,3 tahun kot..

ok tu selingan dr ceritera firasat dan falsafah aku... (-_-"") **ignore2..

sambung blk cite......

ok impian 12.12.12 tu meleret smpai end of 2nd year...
pastu bila dah masuk clinical year ni baru ak sedar diri skit... sikit2 la.. xde la drastic sgt pon.. aku mula berfikir secara logic lah..

'siapa aku insan y hina ni nk letakkan target sedemikian rupa??? aku merancang, Allah juga merancang.. TAPI Dia adalah sebaik2 perancang, dan perancangan-Nya jugalah yang pasti akan terjadi..'

maka... kalau aku boleh memikirkan y jodoh tu hak milik mutlak Allah, begitu jugak dgn masa dan ketika bila akad tu akan berlaku @ mungkin tidak akan pernah berlaku di dunia.. wallahualam..

masa ni la nk pakai ayat cliche' "jodoh pertemuan hidup mati di tangan Tuhan" FAKTA bukan? ^_^

Allah Maha Besar, Maha Hebat, Maha Mengetahui... ^^

with time, aku mula berfikir secara waras dan tak memasang angan2 mat jenin.. everything aku berserah, memohon dan mengharap hanya pada Allah swt.. ^_^

so officially(!!) i want to say... 'impian 12.12.12' tu tak lebih tak kurang sekadar impian..

*tapi impian jadi kenyatan ponn boleyy... biar mimpi sampai bintang kan?? kurang2 tak smpai bintang sampai langit.. ;) (hahaha randy pangalila, elfira loy punya badi lah nih)


ok serius2. -_-

its true when people say 'with time, there come the wisdom'.. ececece wisdom aku mai dah kot la ni.. haha.. ;P


ok, selingan...

lagu ni quite best... tittle :istikharah cinta.. ;)




another song.. tittle: maharku utkmu.. ;)





p/s: aku mungkin tak boleh nk berformal2, penggunaan dan penulisan bahasa pon mcm org tak blaja bm kot.. ish2.. dan banyak posts sblm ni pon byk unsur2 ketidakkeseriusan.. tapi aku harap kurang2 orang y baca ***SOME of my posts y ada ala2 cm advice ni boleh dpt few things when they read between the lines...

i'm nobody to condemn, i'm nobody to talk bad about people, i'm nobody superior to anyone, n i'm sorry if there is anything hurtful up there.. cuma aku meluahkan apa y aku rasa mungkin beneficial somewhere here n there in ur life..

segala yang baik dan buruk datang dari Dia y Maha Memiliki tapi yang buruk berlaku diatas kelemahan aku sendiri.. wallahualam....

oh! tak cliche' lah kalau tak tulis...

SELAMAT TAHUN BARU 2012!!!



alhamdulillah...

5 comments:

diela said...

sangap is nadia's word la..ktorg perli die je tu =p

eh..btw..kalau ckp kat umi da ready n tell her your impian surely 12.12.12 will becoming true..kalau umur panjang n diizinkan Allah :)hehe
x sabar nak g kenduri nih..hak3

muhsina hassan said...

no laa.. sangap ni blaja ngan syafiqah masa premed... y nadia ni recently kan? ajaran sesat korg ah tu..

haha tamauu ckp... malu.. *blushing* hahahha ;P

xdela.. rase mcm blom masanye lg skg ni.. hidup bukan semata2 utk berkahwinan.. ;) wallahualam..

'its not about the wedding butits about the marriage'

cik_paan said...

hahahahha..tak tau lak ko ber-impian macam tu

all the best doc...aku insya Allah 12.12.12 tu dah grad dah..
insya Allah sambung lagi kot

p/s: waktu kau cakap kau nak amek chemistry tu, aku macam "wohoo, chemistry pun gile"

NI said...

ina.. tau x waktu kat nz kan umi ayah ckp nak jadikan sorg makhluk ni menantu :P

and i agreeeeeee!! haha

ok sekian;
kakak iparmu

Naddyamal said...

untungla word ak ieyla..:P
ak pon blaja dri org perkataan tu..bkn syafiqah ek?

ALLAH know!

"dan Dialah y menidurkan kamu pada mlm hari dan Dia mengetahui apa y kamu kerjakan pada siang hari. kemudian Dia membangunkan kamu pada siang hari utk disempurnakan umurmu y telah ditetapkan. kemudian kepadaNya tempat kamu kembali, lalu Dia memberitahukan kepadamu apa y tlh kamu kerjakan." Al-An'am 6: 60

motivating one-self!~

"la yukallifullahu nafsan illa wus'aha"
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya" al-Baqarah 2: 286

~~kadang kala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat.. kita tertanya-tanya, kemana hilangnya mentari?? rupa-rupanya Allah gantikannya dengan sang pelangi yang indah... ^_^